найбільший на заході України виробник високоякісних газів і газових сумішей широкого спектру використання. 60 років багатого досвіду в області криогенних технологій.
Відсіки з спеціальним газовим і температурним режимом для зберігання і дозрівання бананів
Банан-газ відноситься до харчових газових сумішей і призначений для обробки зелених бананів в процесі їх дозрівання в спеціальних камерах газації. Банан-газ - це абсолютно безпечний для споживання аналог природної речовини, яку виділяють банани під час дозрівання природним шляхом.
Найпопулярніші в Україні імпортні фрукти - банани - надходять з Латинської Америки, в основному з Еквадору і Чилі. Банани збирають в недостиглому вигляді, а в дорозі і після прибуття в пункти споживання вони дозрівають на складах.
В Україну банани поставляються морським шляхом потужними рефрижераторними судами, холодильні установки яких дозволяють зберегти фрукти в стані "зйомної" зрілості протягом усього періоду транспортування. Термін зберігання визначається станом партії після прибуття на місце призначення і вибором плівки, в яку упаковані банани. У разі використання плівки "polypack" максимальний термін зберігання становить 28 днів з моменту зрізання плодів, "banavac" і "high dencity" - 40-50 днів (за рахунок модифікованого газового середовища при транспортуванні і зберіганні).
Для перемішування компонентів суміші застосовується дифузійна технологія з використанням спеціальної установки. Камери газації виготовляються з сендвіч-панелей. Вони оснащуються металевими стелажами для завантаження палетів в 1, 2 або 3 рівня. Найчастіше камера має об'єм 120-150 м3, в якому можна розмістити 2000-2500 коробок з бананами при дворівневому завантаженні палетів. Компресорно-конденсаторний холодильний агрегат встановлюється за межами камери - в окремому приміщенні. На стелі монтуються охолоджувач повітря і припливно-витяжна вентиляція. Для того, щоб в процесі газації забезпечити рівномірне продування коробок з продуктом, камери оснащуються горизонтальними надувними подушками. Палети з бананами затискаються між ними таким чином, щоб газ, що подається, не циркулював у вільному просторі. Камери герметично закриваються, в них банани спочатку нагріваються повітрям до температури 18-20 ° С (тривалість циклу - близько 8 годин), потім повітря зі шкідливим для фруктів киснем витісняється з камери банановим газом, який подається зверху, опускається вниз і відводиться з камери з допомогою розташованої на стелі витяжної вентиляції. Даний цикл становить близько 24 годин. Від впливу температури і газового середовища банани отримують <поштовх> до дозрівання. Якщо камера завантажується в повному обсязі, частина охолоджувачів відключається, і задіюються вертикальні надувні подушки. Після газації банани вентилюються для видалення залишків газу і поступово охолоджуються до температури 12 ° С
Доставка і зберігання суміші
Доставка Банан-газу здійснюється автомобільним транспортом в межах України. А також надаються в оренду балони для Банан-газу, що мають спеціальну внутрішню конструкцію і пройшли технічний огляд з обов'язковою очисткою і обробкою внутрішньої поверхні.