Пакувальні газові суміші

Для пакування овочів, фруктів, м’яса, риби, кулінарних, хлібобулочних, кондитерських виробів та інших харчових продуктів в країнах Західної Європи та США вже понад 20 років використовують герметичне упаковування з регульованим модифікованим складом газового середовища.

Близько 90% з того, що в нас упаковується під вакуумом, в країнах Європи стандартизовано пакуванням з використанням технології модифікацій газового середовища. Якщо зробити поправку на особливості західної логістики та схем реалізації готової продукції, врахувати поки що високу вартість технологій і відповідних машин, можна зробити висновок, що в Українського ринку все попереду. Разом з тим, вже зараз зацікавлення вітчизняних виробників до технологій пакування в газовому середовищі динамічно росте.

Є два основних шляхи подовжити термін зберігання продуктів – застосувати пакування під вакуумом або пакування зі створеним всередині модифікованим газовим середовищем (МГС). Якщо спростити технології до логічного аналізу, можна казати, що в першому випадку з пакета або плівки у яку пакують продукт, відкачується повітря з подальшим запаюванням швів, що пасивно впливає на процеси деградації. Створення МГС відразу після видалення повітря, покладено на автоматику спеціалізованого до МГС пакувального обладнання наших клієнтів. Підібраний склад газової суміші зданий активно впливати на процеси деградації продуктів та збільшувати строк їх придатності. Газ не деформує і не стискає продукт, що важливо при пакуванні багатьох м’ясних продуктів, свіжого хліба, пресервів, готових страв, напівфабрикатів.

При пакуванні багатьох продуктів можна уникнути наявність кисню у МГС, відповідального за процеси окислення і прогірклості жирів, а також псування продуктів в результаті зростання анаеробних бактерій. Однак бувають випадки, коли рекомендовано певний обсяг кисню, який бере участь, наприклад, в ензиматичному окисленні свіжого м’яса. Збереження яскраво-червоного кольору яловичини, асоційованого з її свіжістю, і що є наслідком окислення міоглобіну пурпурно-червоного кольору, характерного для свіжого м’яса, і появи оксиміоглобіну, вимагає високої концентрації О2 в пакуванні. В системі МГС особливо важливим є вірну пропорцію частки кисню в суміші. Харчові продукти можна умовно розділити на дві групи: <дихаючі> (з біохімічною метаболічною активністю) і <не дихаючі> (приготовані страви, пасти та ін.). В залежності від цього рекомендують умови зберігання продукту і склад МГС.

Досліди показують, що оптимальний склад газового середовища для різної свіжої продукції індивідуальний, але необхідно дотримуватися співвідношення Рсо2 / Ро2> 1,6, яке залежить від типу продукту. Середня витрата газової суміші 1-2 л на 1 кг продукту. Залежно від типу пакувальної машини різні витрати газу з одного балона. Стандартний 40-л балон суміші 80% азот + 20%  вуглекислий газ, (6,48 м.куб. суміші в балоні) дозволяє упакувати: від 350 до 500 кг продукту в машинах камерного типу до 4 тонн в термо-формувальних машинах.

Додаткова інформація
Хімічні властивості газів в пакувальних сумішах
Концентрації суміші газів для пакування продуктів харчування
Балонна тара та зберігання

Приклад маркування балонів з харчовою газовою сумішшю.

  • Зазвичай фасується в балони об’ємом 50л, 40л. Також можливе заповнення менших балонів відповідних до типу газу. Балони по 10 та 12 шт. можуть бути представлені у вигляді блоків та бандлів для споживачів з середнім споживанням.
  • Балони зберігають в спеціальних складських приміщеннях або на відкритих майданчиках під навісом, що захищає балони від атмосферних опадів і прямих сонячних променів. Зберігання балонів з киснем і балонів з іншими газами допускається тільки в приміщеннях, ізольованих один від одного.

За для оптимізації контенту та швидкодії сайту ми використовуємо файли cookies. Продовжуючи відвідування сайту ви погоджуєтесь на використання файлів cookies

Підтвердити